Er zijn veel voordelen aan het gebruik van Airbnb – zowel voor gasten als voor hosts:

Het is goedkoper dan in een hotel verblijven.  Natuurlijk kun je ervoor kiezen om in een duur kasteel te verblijven, maar in de meeste gevallen, vooral in steden, vind je vermeldingen die ver onder de kosten van een vergelijkbare hotelkamer liggen.  Als je een grote groep of familie hebt of een beperkt budget, kan dit het verschil betekenen tussen reizen of thuis blijven.

Je krijgt (meestal) meer ruimte, tenzij je de kleinste studio’s huurt. Je huurt meestal appartementen waar anderen ervoor kiezen om ook hun huis te verhuren.

Je woont lokaal. Je kunt over straat lopen naar de markt of de lokale winkels en het gesprek aangaan met mensen terwijl je je dagelijkse boodschappen koopt.

Airbnb is gemakkelijk te gebruiken. Gewoon aanmelden en rondkijken. Je hoeft in eerste instantie niet te boeken, maar gerust rondkijken.

Je kunt ongebruikelijke of unieke plekken vinden om te verblijven – grotten en bussen en allerlei plaatsen waar je misschien nooit aan gedacht hebt (of een kasteel of twee) in plaats van een saaie hotelkamer met cookie-cutter (hoewel er veel saaie Airbnbs en glorieuze hotel kamers zijn!).

In sommige accommodaties kun je je huisdier meenemen. Dit houdt natuurlijk de instapkosten laag, maar nog belangrijker, het stelt je in staat om met je harige vriend te reizen (tenzij je vijf katten en twee honden hebt)

Je hebt meestal toegang tot een keuken. Voor mij is dat een groot pluspunt.  Het betekent dat ik mijn eigen ontbijt kan maken en me niet laat verleiden door een vetmakend onbeperkt buffet.  Ik hoef ook niet voor elke maaltijd uit te gaan.  Na een drukke bezichtiging of werkdag geef ik misschien de voorkeur aan een licht avondmaal, mijn voeten opzetten en naar het nieuws kijken. Ik kan dat niet doen in mijn badjas in een restaurant. 

Je hebt host waar je terecht kunt en dat helpt je lokaal te communiceren.  Ik bleef ooit op een bank slapen in Vilnius en terwijl mijn gastvrouw slecht Engels sprak, leerde ik meer over Litouwen in die paar dagen dan in weken lezen.

En over gastheren gesproken, met Airbnb kunnen particulieren een beetje geld verdienen. Ik heb vrienden die hun flats verhuren wanneer ze reizen – maar die het zich niet konden veroorloven om zonder de extra huurinkomsten te reizen.

DutchEnglish